Hari Melihat Dunia

Friday, 1 July 2016

Alhamdulillah..saya telah bergelar seorang ibu kepada seorang puteri yang diberi nama Tasnim Humaira bt. Muhamad Hafiz..Alhamdulillah juga rezeki Tasnim yg masih mendapat susu ibu yang cukup..terima kasih Ya Allah..
Ok lah,bila bercerita mengenai penyusuan memang akn ada cabarannya,sy juga merasainya..apa yang saya hadapi adalah masalah tiap kali nak mnyusukan Tasnim..dia susah sikit nk minum time mata celik ni..nk kena pejam mata time tidoo dulu baru nk mnum..botol usah cakap mmg reject terus..kdg tu sy rs down jgk..yelah kn...kdg tu sng je tgk ank org minum botol,ibu blh bt keje..hihi..tapi xpelah..semoga sy kuat dlm proses pnyusuan ini..
Tasnim mcm nk mkn dh..siap tarik tgn kita lagi kalo time kita duk mkn tu..iman sy xkuat,sy start bagi Tasnim puri epal masa dia umur 5bln 10 hari..popoo dia ok..pastu sy bg puri carrot+brokoli..popoo dia xok..Tasnim dpt sembelit..puas sy pikir..xkanlah sayur pun blh sbb sembelit..pastu baru teringat yg hr sy bg dia puri carrot+brokoli tu sy mkn ubat alergic..sy dpt alergic conjunction..mmg ubt tu lepas utk ibu mnyusu..tapi tulah kan..2,3 hr jgaklah Tasnim sembelit..dia popoo kerap cuma keluar sbsar biji guli shj..dlm sehari tu adalah dlm 4,5 kali..pastu sy stop mkn ubat n stop bg dia mkn..Alhamdulillah masalah selesai..hehe

Friday, 30 January 2015

TeMPaHaN HaNTaRaN (WaRNa PuRPLe)

Assalamualaikum..selamat tengah hari semua..harini ada sedikit masa utk update pasal hantaran kahwin..

Kali ni customer dari Melaka (tapi dia kerja kat putrajaya)..Alhamdulillah ALLAH permudahkan urusan kami..prinsip aku senang, customer xbyk songeh..aku lagi la xbyk songeh...hahaha..tapi plggan ni ibarat Raja..tapi kalo cust aku jenis nk yg grand2 tapi bajet ciput sorylah dik yer,,xdapet nk memenuhi hajat diva korang tuu..hihi (sedikit kejam ayt aku nih)..

Xmo bebel pepanjang..meh kita tgk gmbr..





Jam Tangan



Tuala



Qur'an



Kasut



Bakul Untuk Letak Buah



Kemeja



Tali Pinggang & Wallet


Cu teka brp harga semua skali ni??

Yang ni 100% barang gubahan cust punya, just upah gubah sahaja..

Taraaa!!!..RM 90 ONLY




Sebelum ni aku ada share harga upah..meh aku copy paste lagi sekali

A) Kalo 100 % barang2 gubahan sendiri punyer (termasuk barang hantaran)..hanya upah aku je RM10-RM15 satu dulang ( par )..

B) Kalo 50 % barang2 gubahan sendiri punyer (termasuk barang hantaran) & 50 % lagi barang2 gubahan aku punyer + upah aku RM25-RM35 satu dulang ( par )..

C) Kalo 100 % barang2 gubahan aku punyer (tidak termasuk barang hantaran ye) + upah aku RM40-RM50satu dulang ( par )..



P/S  : Utk kategori harga B&C, upah brgntung pd harga brg mengikut hrga semasa.
       : Mulai Feb 2015, segala tempahan hanya akn diterima di negeri Kelantan sahaja      
         kecuali Gua Musang.
       : Utk keterangan lanjut sila hubungi 014-5391792 (call/sms/whatsapp)


So, kpd sesape yg nk bertanya, jgn malu jgn segan..free consult..xnak upah sy, just nk tya saje2 pn blh..


~ salam bahagia ~

















TaHuN BaRu 2015

Assalamualaikum semua silent readers...belum terlambat rasanya nk ucap selamat tahun baru 2015..semoga tahun ini lebih baik dan baik more baik berbanding tahun2 lepas (rasanya tahun2 lps pun ayt yg sama jgak..hihi)..never mind..

Sebenarnya byk draft yg tertunggak utk dipublishkan..rasa kaku utk menaip n bercerita..byk nk update pasal pglman interview dan exam SPA..tetapi disbbkn oleh kepayahan utk memegang PC/Laptop ><..miss my lappy so much wlpun dh +- 4 years kjadian  (now hya tggal kngan)..sape yg curi lappy aku tu harap kamu insaf...

Tahun baru 2015 ni aku harap ianya akn meninggalkan kenangan manis utk aku kenang sepanjang zaman (ecewah ayt kemain lg)..semua org nk giteww kan....yedop??

Tapi! tapi! kan..org kata knangan pahit xleh nk lupa gtu je dgn sewenang2nya..Bab cinta lagi la kan..so sad, but I know Allah Maha Mengetahui..

Tahun ni jugak aku akan menamatkan status bujang aku..persaan??..of course bercampur baur..gembira, sedih, berdebar, risau, gundah gulana, xbersedia (ish..xmo xmo)..inshaALLAH pada 16/3/2015 nanti..

Now tgh buat persiapan..mmg byk nk kena settle..masa xsmpai 50 hari je lg tggal tp byk lagi preparation yg trpksa aku hold dlu..tggu aku balik kg nnti settle..esok aku balik kg utk selama2nya (eh yeke?)..hihi.. Seperti B2B yg lain, byk jugak bnda2 yg aku DIY..dari bab kad kahwin hinggalah pelamin (aku plan nk cancel pelamin ngn briders sbb aku rasa aku blh cut cost byk dh kat situ...cuma aku nk sewa baju n mekap saja nnti (kalaulah aku reti mekap sendiri...hik3)

InshaALLAH kalau ada kelapangan nanti aku akn kongsi benda2 yg aku DIY sendiri nanti..Ok, cukup sampai sini dulu entry utk kali ni..idea nk menulis kacau bilau (^_^)..


Salam Bahagia

FLoReNTiNe

Assalamualaikum selamat pagi...korang semua sihat?..haa hari ni seperti yg dijanjikan semalam aku nk update pasal produk makanan yg aku jual..

FLORENTINE..korang pernah dengar tak nama ni,..pernah makan tak?..meh aku tunjuk gambar kat korang...





Aku jual RM 25 for 500g (exc postage)..malas nak celoteh layan gmbr je lah eh..











Saturday, 23 August 2014

JuST 3 eNTRy 4 THis YeaR

Oh Noo!!..just 3 entry, u know just 3 entry from me as a blogger this year...huh!! kata nak jadik blogger tegar...hahaha...hambek ko minah, sibuk mengalahkan menteri..

Aku xde nak citer sgt pon pasal aku ni, bknnya korang nak ambik tau pon pasal aku kan! kan!..haha..bukan aku xmo menulis dlm ni, tp aku susah sikit guna pc org ni..laptop aku dah jadi hak milik si pencuri,.so agak payah la utk aku hapdet hari2 blog aku ni...miahaha..

Sabar je lah anis, dah takat itu rezeki ko nak bersama ngn laptop tu..semua yg kita miliki hari ini hanya pinjaman dari Allah utk kita sbg hamba-NYA..

One more thing, pekerjaan, harta benda, suami/isteri, kereta, rumah, anak2 itu semua Allah hanya bagi pinjam kat kita utk kita buat baik/kumpul pahala dengan apa yang Allah bagi kat kita tu..Contohnya kita buat baik pada ibu bapa suami isteri anak (ini harta kita yg sebenarnya) itu semua akn dihitung di akhirat kelak, pekerjaan yg kita ada sekarang ni hanya medan utk kita mneruskan khidupan as a human n Allah melihat bagaimana kita menguruskan harta/hasil daripada pekerjaan kita itu..

Kembalilah kpd ALLAH SWT, bersangka baik kpd Allah, baiki hubungan kita dengan Allah, selalu check hati kita, baiki hubungan kita dengan manusia yg lain..



~ Dari ALLAH kami datang, kepada ALLAH kami kembali ~
~ Terimalah segala amal kami, taubat kami, singkirkan dosa kami Ya ALLAH ~
~ I LOVE ALLAH SWT ~

Tuesday, 19 August 2014

iNTeRVieW KaLi Ke-6

Assalamualaikum...dh lama xmenjengah ke sini, dh kaku tgn utk menaip..idea pon makin blank tidak mencurah2 spt sblm ni..never mind, just nk cerita pendek pasal interview itu hari utk jawatan Penolong Penguasa Penjara (PPP) KX27..

Oppss!! sebelum tu aku nak bgtau b4 aku dpt interview PPP tu aku dpt interview Penolong Penguasa Keselamatan (PPK) kat SPA Putrajaya jugak..result DUKACITA..xpelah kutip lagi pengalaman..:)

Xde yang menarik sgt pon interview jawatan PPP jumaat lepas (15.8.2014)..soalan xbyk sgt pon yg ditanya (org SPA pon dh bosan agaknya ngn aku ni)..soalan basic introduce, visi misi jabatan penjara, kerja skrg, kalo dpt jwtan ni dh brsedia k nk masuk keje, sbb apa xlulus intrvw sblm ni (mana la aku tau kan, xde rezeki/bad luck), last. apa yg awak nk kata atau nak dari kami???..

Haa jawab jgn xjawab, aku main hentam je jawapan utk soalan2 yg ditanya..sbb xminat sgt jawatan ni mcm2 pk pasal keadaan penjara..seramm rasanya..huhu..(tapi aku kata minat n bersedia bertugas bila2 masa --- see dh menipu kat situ)..aku xsedap hati sbb menipu..andai kata dapat keje ni..aku rasa xsedap hati nk berkhidmat, nanti rezeki xhalal..

Tapi dalam dunia ni aku rasa banyak penipuan, walhal dlm aspek pekerjaan pon..ntahla mungkin bg someone tu itu penting utk dptkn pekerjaan tnpa pk kesan jgka masa pnjang..Mungkin bila kita dh keje nanti gaji xcukup, hidup xtenang, ada saje masalah..bg aku biar bergaji sikit asalkan xde penipuan, jujur, ikhlas dlm bekerja..aku nak kehidupan yg tenang biarpun hidup hanya cukup2 mkn..itu cara hidup aku laa...xtau pulak cara hidup korang kan..

Memang aku as a baby sitter now, but aku suka gni cari duit cara betul..kerja makan gaji?..ada yg waktu kerja tapi lepak kat kedai mamak, ada yg alat2 pejabat guna bawak balik rumah, xberkat tau dop!!.simple kan tp itu salah satu jiwa kita xtenang wlpun keje hebat, ada saje hlgan, kekangan kewangan, etc..for now, biarlah aku teruskan khdpan skrg...

~ maaf andai kata-kata ini ada yang mengguris hati kalian ~

Sunday, 9 February 2014

GuBaHaN HaNTaRaN LaGi

Assalamualaikum..good morning everybody..how about you today?..ecewah..kemain ayat pagi aku neh..today i would like to story in my entry about 'gubahan hantaran'..just short entry..xmo bebel panjang2..

Kali ni aku bikin gubahan utk sepupu aku yg kawen bulan Jun 2013..baru nk tunjuk kat korang..hihi..

Seronok la buat keje2 cam gini..maklumlah kalo dah minat ape pun jadik..kadang tu terpikir kalo buat bisnes ok gak ni..hahaha...sekarang ni entah kenapa semangat seorang usahawan timbul dlm diri aku nih..semangat tengah berkobar2 nih..entry aku yg sebelum ni aku ada bgtau tentang price utk gubahan hantaran kat SINI..

Ok..tengok gambar dulu..tapi aku mintak maaf bebanyak sebab aku xsempat nk snap satu2..nak cepat time tu..maklumlah aku gubah ni 2,3 hari sebelum majlis..kamera aku tggal kat umah..ms ni xpakai phone canggih manggih lagi..korang paham2lah ye...so,aku ambik gambar ni dr spupu aku yg disnap oleh kameraman...hambik ko, kelas gituuwww kiah pekasam...

Except towel n jelly (not my sentuhan)..shomelll x (bak kata Aisyah)
OK tak korang!!!..muehehe..ops, sebelum aku publish entry ni..aku viewkan kat korang lagi sekali rege upah gubahan hantaran ni..

  • Kalo 100 % barang2 gubahan sendiri punyer (termasuk barang hantaran)..hanya upah aku je RM10-RM15 satu dulang ( par )..
  • Kalo 50 % barang2 gubahan sendiri punyer (termasuk barang hantaran) & 50 % lagi barang2 gubahan aku punyer + upah aku RM25-RM35 satu dulang ( par )
  • Kalo 100 % barang2 gubahan aku punyer (tidak termasuk barang hantaran ye) + upah aku RM40-RM50 satu dulang ( par )..

P/S : Mean barang hantaran exc telekung, sejadah, jam tangan, ipad,kunci kereta, kunci rumah..korang punye la ye..takkanlah aku nak taja pulak...hahahaha (gelak jahat)..

P/S : Buat masa ni aku ambil upah bg mereka yg tggal area Putrajaya, Bangi dan Kelantan sahaja..nanti bisnes aku dah maju..inshaALLAH aku akan ambil upah untuk Daerah2 lain jugak ye..sabar ye laling2 semua..ngehehe..


CONTACT NUMBER
014-5391792
Call, SMS, WeChat,WhatsApp
Email : anis_2606@yahoo.com

Ops!!..panjang pulak aku rasa entry aku ni..tadi kata pendek je..hihi..tulah, kalo dah tangan tu ketik2 keyboard ni..korang paham sendirik la ye..

Ok u olls, setakat ini sahaja dulu entry aku utk kali ni..esok inshaALLAH aku update pasal bisnes biskut Florentine n Cheesekut aku pulak...hehehe

~ salam sayang ~